Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Φ.Α.Π (Φασιστική ανανεωτική πρωτοπορία)


   Το παρακάτω κείμενο είναι αντιγραμμένο από το site www.fp-4.com και αποτελεί τρανή απόδειξη για την έξαρση του φασισμού που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια.Δε θα πω τίποτα παραπάνω, διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας.






Εκλέγειν ναι, εκλέγεσθαι όχι…
18 Μαΐου 2011 | Author ΦΠ^4 Team

Είμαστε μια ομάδα φοιτητών του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς που πέρσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια ανεξάρτητη ομάδα [mindunipi.blogspot.com] για να μπορέσουμε να προβάλουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας για τη βελτίωση των σπουδών και της λειτουργίας του τμήματος, χωρίς πολιτικό χρωματισμό αυτών. Το γεγονός όμως ότι δεν ήμασταν επίσημα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι φοιτητών μας στερούσε το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων των οργάνων του τμήματος. Το αποτέλεσμα ήταν οποιαδήποτε προσπάθεια για ουσιαστική αλλαγή να καταλήγει στο κενό.

Φέτος αποφασίσαμε να κινηθούμε δραστικότερα, προσπαθώντας να αλλάξουμε το σύστημα μέσα από το σύστημα, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη κομματικά παράταξη με επωνυμία ‘ΦΠ^4′ [www.fp-4.com], που θα είχε ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των σπουδών στο τμήμα μας. Δημιουργήσαμε μια ομάδα, στην οποία η φωνή του φοιτητή θα ακούγεται και θα έχει πραγματικά ισχύ. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε μεθόδους που θα επιτρέπουν την εφαρμογή ενός μοντέλου άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής [vote.fp-4.com], όπου κάθε φοιτητής μπορεί να προτείνει την ανάρτηση μιας πρότασης και όλο το σύνολο των φοιτητών έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει έγκυρα και αυθεντικοποιημένα υπέρ ή κατά αυτής. Είναι η πρώτη φορά που στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έγιναν ανοιχτές συνελεύσεις, στις οποίες οι συζητήσεις είχαν σκοπό να βρεθούν πραγματικά λύσεις για προβλήματα που αφορούν το τμήμα και όχι συζητήσεις με χρωματισμένα πολιτικά κίνητρα. Στο διάστημα των λίγων μηνών που είμαστε ενεργοί, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην προσπάθεια αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων του τμήματος συνεχώς αυξανόταν. Δεν έφτανε όμως η καλή θέληση και η όρεξη για δουλειά, χρειαζόταν επίσημη έγκριση για τη συμμετοχή μας στις φοιτητικές εκλογές. Μόνο έτσι η φωνή των πολιτικά ανένταχτων φοιτητών θα μπορούσε επιτέλους να αποκτήσει τη δύναμη που χρειαζόταν για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων του τμήματος.

Πλησιάζοντας έτσι προς τις φοιτητικές εκλογές ήρθαμε σε επικοινωνία με το φοιτητικό σύλλογο του πανεπιστημίου για να ενημερωθούμε για τη διαδικασία των εκλογών. Ένας διεφθαρμένος σύλλογος, χωρίς στοιχεία επικοινωνίας, που μόνο δυσκολίες μας προκάλεσε. Υπήρξαν ορισμένες άτυπες συναντήσεις με τον πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών, ο οποίος και μας προέβαλε παράλογες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας στις εκλογές [http://www.fp-4.com/?p=216]. Σαν συνεχή καταφυγή είχε τη συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών, στο οποίο οι υπόλοιπες παρατάξεις θα αποφάσιζαν για τη συμμετοχή μας στις εκλογές.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτό, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ απαγόρευσαν τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Το βασικό κώλυμα που παρουσίασαν ήταν ότι το καταστατικό μας δεν είναι εγκεκριμένο από πρωτοδικείο. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία ρήτρα στο καταστατικό του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά που να ορίζει ότι οι παρατάξεις που είναι ενταγμένες σε αυτόν πρέπει να έχουν εγκεκριμένο καταστατικό. Επιπλέον, ο νόμος 1268/1982 καλύπτει τις παρατάξεις που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές ως “Ένωση Προσώπων”. Παράλληλα το π.δ 160/2008, άρθρο 44 παράγραφος 1, εδάφιο γ αναφέρει ότι βασικό σημείο στους κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας είναι η μη παρακώλυση άμεση ή έμμεση άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από την άσκηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων τους. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο αυτές παρατάξεις μας στέρησαν αβάσιμα το βασικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ρίχνοντας τις προσπάθειες μας για άλλη μια φορά στο κενό.

Στην πραγματικότητα το Διοικητικό συμβούλιο ήταν καθόλα παράνομο, αφού πραγματοποιήθηκε μόνο μια ανακοίνωση για κάτι μυστικά προαποφασισμένο. Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καμία φανερή ψηφοφορία από τα παρευρισκόμενα μέλη όπως ορίζει το καταστατικό του συλλόγου και το π.δ 160/2008 παράγραφος 1. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανακοίνωση της απόφασης πραγματοποιήθηκε από άτομο που αποτελεί μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και είναι ήδη απόφοιτος και δεν μπορεί να είναι πλέον τακτικό μέλος, όπως ορίζεται στο καταστατικό του συλλόγου φοιτητών άρθρο 8. Στο άτομο αυτό παραχωρήθηκαν παράνομα από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το δικαίωμα να λειτουργήσει με δικαιοδοσία προέδρου. Η μόνη ελευθερία που ήταν δυνατό να του αναγνωριστεί είναι η δυνατότητα να εισηγηθεί ένα θέμα χωρίς να παρευρίσκεται στην μετέπειτα συζήτηση, όπως ορίζεται στο π.δ 160/2008 άρθρο 46 παράγραφος 9 εδάφιο α και τίποτα παραπάνω. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι ο φοιτητικός σύλλογος δεν έχει ανάγκη να ακούει επιχειρήματα βασισμένα σε νόμους και σε δικηγόρους γιατί από ένα σημείο και έπειτα αποφασίζει μόνο αυτός χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του την νομοθεσία, πράγμα απαράδεκτο τόσο από την λογική όσο και από το άρθρο 39 του καταστατικού του φοιτητικού συλλόγου.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου αξίζει να σημειωθεί η συμπεριφορά της ΠΑΣΠ που ενώ μας απαγόρευσε να συμμετάσχουμε στις εκλογές, μας είχε προτείνει να εκπροσωπήσουμε τους φοιτητές που την ψηφίζουν χρησιμοποιώντας τις έδρες της στο τμήμα γιατί, όπως μας είπε, εμείς έχουμε την όρεξη και το μικρόβιο του συνδικαλισμού και αυτή την δυναμική(!).

Θεωρούμε αδιανόητο τα μέλη ενός δημοκρατικού φοιτητικού συλλόγου να εμποδίζουν τους ίδιους τους φοιτητές να ακουστούν, όποια κι αν είναι τα κίνητρά του. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό των οποιωνδήποτε πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αναρωτιόμαστε πόσα ακόμη εμπόδια θα κληθούμε να παρακάμψουμε προτού μπορέσουν να ακουστούν οι ιδέες μας στα επίσημα όργανα του τμήματός μας.

Ξέρουμε ότι νοιάζεστε, ξέρουμε πώς θέλετε να βοηθήσετε. Για αρχή προωθήστε το όπου μπορείτε, είναι ένα καλό βήμα.

1 σχόλιο:

  1. Να το προωθήσω Πίκο, αλλά ποιον θα απασχολήσει;
    Και δε στο λέω με ύφος ωχαδερφίστικο, απλά βλέποντας "πολιτικοποιημένη" νεολαία να κρεμάει βαμμένα κοτόπουλα και να συμπεριφέρεται γηπεδικά, και μάλιστα ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΗ δε μπορώ να φανταστώ τι άλλο, διαφορετικό ή δικαιότερο θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μη κομματικά καπελωμένο κίνημα όπως αυτό.
    Πραγματικά, θεωρούν ακόμα ικανούς τους εαυτούς τους να πείσουν για ιδεολογίες, για απαιτήσεις, για παιδεία (ναι σίγουρα.. αυτό εξυπηρετούν αυτές οι παρατάξεις..)
    Έχω φίλη στο παπει, και είναι τόσο αηδιασμένη η κοπέλα, και τώρα βλέπω γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή