Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Debtocracy



Σήμερα παρακολούθησα και εγώ με τη σειρά μου το ντοκιμαντέρ "Debtocracy" το οποίο έχει απασχολήσει σχεδόν αποκλειστικά τη μπλογκόσφαιρα και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο θετικές, όσο και αρνητικές.
Να πω την αλήθεια, το ντοκιμαντέρ αυτό τυχαία το παρακολούθησα, καθώς διάβασα για αυτό στο blog του αρκούδου  και μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Διάβασα πολλές απόψεις και κριτικές για το ντοκιμαντέρ αυτό και πολλά από αυτά που θα διαβάσετε είναι καθαρά επιρροές από τα άρθρα άλλων, ενώ λιγότερα είναι δικές μου απόψεις.
Καταρχάς μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πρωτοβουλία, να γυριστεί δηλαδή ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θα "εξηγεί" κατά κάποιο τρόπο την κρίση, θα μας διαφωτίζει και θα μας δίνει άλλα χειροπιαστά παραδείγματα για το τι συνέβη σε άλλες  χώρες που αντιμετώπισαν τον ίδιο εφιάλτη (λέγε με ΔΝΤ) και μας εξηγεί επιτέλους τι ακριβώς έγινε. Όλοι για παράδειγμα ξέραμε πως απέτυχε παταγωδώς στην Αργεντινή, αλλά κανείς δεν μας είχε ενημερώσει τι ακριβώς είχε γίνει.
Βέβαια με ενόχλησε ιδιαίτερα πως το όλο ντοκιμαντέρ, το οποίο κατακεραυνώνει το καπιταλιστικό σύστημα, μιλάει για χρεοκοπία ιδανικών στην χώρα μας και στηλιτεύει τα λάθη και τις απατεωνιές των πολιτικών μας, γυρίστηκε από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πάψει να λιθοβολεί τους ανθρώπους της Κερατέας για τον αγώνα τους. Ακόμα πληρώνεται προφανώς για αυτό από το Alter. Οπότε καταλαβαίνετε πως πια υπάρχει αληθινή δημοσιογραφία μόνο όταν δεν περιπλέκεται χρήμα σε αυτήν.
Ας απολυθούν όλοι τότε μπας και μάθουμε τι συμβαίνει στη χώρα μας...
Επιπλέον νομίζω πως η μεγάλη διάθεση από τα blog να το προωθήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο έχει βοηθήσει ώστε αυτό το ντοκιμαντέρ να γίνει ένα από τα λίγα που έχουν παρακολουθήσει πάνω από 500.000 Έλληνες κάτι το οποίο μου φαίνεται πάρα πολύ καλό, γιατί εκτός από το ότι δείχνει ότι η δυναμική των blog έχει μεγαλώσει, δείχνει πως και οι Έλληνες έχουν πάψει πια να εμπιστεύονται την τηλεόραση και στρέφονται σε εναλλακτικά μέσα για να ενημερωθούν..
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του ντοκιμαντέρ είναι το ότι κατηγορεί αυστηρά και μόνο τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες για την κατάσταση της Ελλάδας, αναιρεί τελείως το τραγελαφικό "μαζί τα φάγαμε.." που ακούστηκε από τα χείλη του κ. Πάγκαλου και προσπαθεί να ωθήσει στους ανθρώπους στο να αντισταθούν στο ΔΝΤ και στους μηχανισμούς υποταγής οι οποίοι εφαρμόζονται στην Ελλάδα, δείχνοντας τα τραγικά αποτελέσματα τους στις άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν.
Μου αρέσει επίσης που δεν χρησιμοποίησε χορηγούς για να γυριστεί αλλά χρηματοδοτήθηκε από πολίτες. Γενικότερα η όλη αποστροφή του από τις διαφημίσεις και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει κάτι παραπάνω εκτός από την πληροφόρηση του κοινού. Είναι καλό να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και υγιές...
Αυτό το οποίο διάβασα και μου φάνηκε πάρα πολύ άσχημο είναι το ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται επώνυμα δεν έχουν πει θετικά σχόλια για το ντοκιμαντέρ. Αντίθετα εκφράζονται με άσχημα λόγια για αυτό και αυτό ευθύνεται όπως τα περισσότερα blog υποστηρίζουν στο ότι δεν υπήρχαν διαφημίσεις άρα και κάποιος λόγος για να συγκρατήσουν την κριτική που τους επέβαλαν οι μισθοδότες τους..
Τέλος έχω να πω πως ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση και προσπάθεια η οποία πρέπει να ενταθεί για να καταλάβουμε όλοι που βρισκόμαστε, ποιους ψηφίζουμε και υποστηρίζουμε τόσα χρόνια και πως κατάντησε έτσι η χώρα μας. Διάδοσέ το και εσύ, εξάλλου μαζί το γυρίσαμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου